top of page
Λογότυπο Ηπειρωτικός Αγωνας.jpg

Δύσκολο το εγχείρημα

            Για να συναντήσει ο Στανισλάφσκι τον Μπρεχτ ή καλύτερα ο Μπρεχτ τον Στανισλάφσκι απαιτείται πολύς δρόμος ή αλλιώς πώς, θέλει κότσια το εγχείρημα.

         Καταπιάστηκε με τα δύσκολα η νεοσύστατη θεατρική σκηνή Ηπείρου «ΣΥΝΘΕΣΗ» κι όμως κατάφερε να γεμίσει και τις δυο βραδιές Πέμπτη και Παρασκευή την αίθουσα «Δημ. Χατζής» με τα έργα «Εβραία σύζυγος» και «Ο Σπιούνος» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Κατάφερε να ευχαριστήσει το κοινό με μια δική της σκηνοθετική πρόταση και προσέγγιση στο δύσκολο έργο της, που είχε λίγο από όλα. Μουσική και πιάνο, τραγούδι κι ωραία φωνή. Αλλά και έκτακτη συμμετοχή του γνωστού γιαννιώτη θεατράνθρωπου Γιώργου Νάκου. Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στην κωμωδία, που ετοιμάζουν προσεχώς: «Λατρεμένη μου οικογένεια» της Πένυς Φυλακτάκη.

IMG_2001-RS.JPG

Σχόλιο της Λουκίας Τζάλλα

στη στήλη ΤΣΙΜΠΙΔΑ

της εφημερίδας

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

για την παράσταση

"Ο Στανισλάβσκι συναντά τον Μπρέχτ"

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Λογότυπο Ελευθερια.jpg
MAN_3270_edited.jpg
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

​​    Ήταν μια εντυπωσιακή πρεμιέρα για όσους την παρακολούθησαν και δεν ήταν και λίγοι!

Τα είχε όλα η επίσημη πρώτη της μουσικής κωμωδίας "Λατρεμένη μου Οικογένεια". Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών την Παρασκευή 1η Μαρτίου, παρουσία της βραβευμένης συγγραφέως Πένυς Φυλακτάκη "άνοιξε" η προσεγμένη παραγωγή της ΣΥΝΘΕΣΗ που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κατσάνος.

Εντυπωσίασε η πρεμιέρα της
"Λατρεμένης μου Οικογένειας"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

για την παράσταση

"Λατρεμένη μου Οικογένεια"

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Λογότυπο Ανεξάρτητος.jpg

       Το γιαννιώτικο κοινό που μαζικά συνέρρευσε στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» απόλαυσε με το παραπάνω μια παράσταση με γρήγορο ρυθμό, πολύ γέλιο, μουσική, τραγούδι και χορό. Αντικείμενο ιδιαίτερα θετικού σχολιασμού μεταξύ των θεατών αποτέλεσαν τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης χωρίς να υστερούν και τα θετικά σχόλια για τις ερμηνείες.
       Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ερασιτέχνες οι οποίοι αδιαμφισβήτητα, εκτός από τα χαμόγελα στα πρόσωπα των θεατών άφησαν και πολλές υποσχέσεις για την μελλοντική παρουσία της ομάδας τους στα θεατρικά δρώμενα της πόλης.

Εφημερίδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ για

την "Λατρεμένη μου Οικογένεια"

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

DSC_1578 (3).jpg
Λογότυπο Ηπειρωτικός Αγωνας.jpg
52141289_2225069207750611_87032274454923

Επαινετή προσπάθεια

 

          Το Σάββατο το βράδυ η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου είχε την τιμητική της, αν κρίνουμε από τον συνωστισμό, που επικράτησε στην είσοδο. Μικροί μεγάλοι πήγαν να απολαύσουν την παράσταση «Λατρεμένη μου οικογένεια» της θεατρικής ομάδας «Σύνθεση», που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Κατσάνος. Το ενθαρρυντικό ήταν ότι στην παράσταση του Σαββάτου το κοινό το αποτελούσαν νέοι άνθρωποι και μάλιστα μικρά παιδιά. Το αδιαχώρητο έγινε στο τέλος, καθώς οι θεατές έψαχναν στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου να βρουν ανάμεσα από τον κόσμο τους πρωταγωνιστές της ξεκαρδιστικής κωμωδίας. Ήταν μια προσπάθεια, και μάλιστα από ερασιτέχνες, που άρεσε, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα.


  Λουκία Τζάλλα στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» 05/03/19

IMG_7597.JPG
Λογότυπο Ελευθερια.jpg

         Η παράσταση της Αντιγόνης στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης δείχνει και τη δυναμική που αναπτύσσει η θεατρική σκηνή της πόλης μας η οποία μπορεί να παράγει πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για την παράσταση

"Το ταξίδι της Αντιγόνης"

Λογότυπο Ανεξάρτητος.jpg
epirusonlinelogo.jpg

«Το ταξίδι της Αντιγόνης»

από το πουθενά στη Δωδώνη!

 

Όταν το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο Δωδώνης για να παρακολουθήσουμε το θεατρικό δρώμενο «Το ταξίδι της Αντιγόνης» ήμασταν πολύ περίεργοι για το τι θα δούμε. Το να φτάσει μια ερασιτεχνική ομάδα από το πουθενά στην αρχαία Δωδώνη σε ένα μόλις χρόνο δεν είναι μικρό πράγμα.

Αντιγόνη 1 Δωδώνη.jpg

 

 

Στόχος της ομάδας ήταν να «δείξει πως μπορεί μέσα από την ενασχόληση με την τέχνη ο ελεύθερος χρόνος του ηθοποιού να μετουσιωθεί σε αγωγή ψυχής γι’ αυτόν και τους άλλους» και τα κατάφερε περίφημα αν κρίνουμε από το χειροκρότημα και τις εντυπώσεις των θεατών. Ισορροπημένο και αρμονικό «Το ταξίδι της Αντιγόνης» κέρδισε το στοίχημα. Απολύτως λιτό και απέριττο, χωρίς περιττά σκηνοθετικά «ευρήματα» που στοχεύουν στον εντυπωσιασμό του θεατή, υπηρέτησε το κείμενο εστιάζοντας στα μηνύματα του. Το δρώμενο λειτούργησε σε όλα τα επίπεδα. Στο θεατρικό του μέρος είδαμε μια δεμένη και λειτουργική παράσταση με ρυθμό και παραπάνω από αξιοπρεπείς ερμηνείες, με την πλήρη απουσία σκηνικών, φωτιστικών εφέ και μουσικής να περνούν απαρατήρητες. Στο διδακτικό του μέρος (που αποτελούσε δομικό στοιχείο της φόρμας  του) ήταν επίσης πρωτότυπο, πολύ ενδιαφέρον και απόλυτα ταιριαστό με τον χαρακτήρα της εκδήλωσης που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Εν κατακλείδι ήταν μια καθόλα αξιέπαινη και πετυχημένη προσπάθεια από την θεατρική ομάδα ΣΥΝΘΕΣΗ με σεβασμό στην ιστορία του χώρου που παρουσιάστηκε.

logo-social.jpg

Κριτική της δημοσιογραφου Βαρβάρας Αγγέλη

στο www.typos-i.gr

Σάββατο 28/09/19

01 RS.JPG

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα καταφέρνει να λειτουργήσει καλά και να παρουσιάσει πάνω απ’ όλα ένα δρώμενο με τίμιο τρόπο. Ένα δρώμενο που στήθηκε και με έναν διδακτικό τρόπο, για να θυμίσει τη διαχρονικότητα μια ηρωίδας-επαναστάτριας αλλά και για να δράσει ως υπόβαθρο για την αντιπαραβολή δύο διαφορετικών θεατρικών ειδών.

Το όλο εγχείρημα δεν ήταν εύκολο για μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα. Ιδίως από τη στιγμή που το δρώμενο «ανέβηκε» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης. Ήταν όμως απόλυτα αρμονικό. Και φυσικά, η συναισθηματική φόρτιση δεν έλειψε, κι ούτε έπρεπε (δεν μιλάμε εξάλλου για έναν επαγγελματικό θίασο). Ένας από τους ηθοποιούς, ο Κώστας Βενέτης, στον ρόλο του φύλακα, το έδειξε με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο. Χάνοντας, κάποια στιγμή, τα λόγια του, γύρισε και είπε, κοιτώντας τον Γιώργο Νάκο: «Δάσκαλε, είμαι πολύ συγκινημένος. Εδώ έχουν παίξει ιερά τέρατα του θεάτρου». Λίγες λέξεις, εκτός κειμένου, αλλά με ευθύτητα, ειλικρίνεια, γενναιότητα και σεβασμό. Αυτό ακριβώς δεν είναι το θέατρο εντέλει;

παλι-καλά-για-site-960x629-2.jpg
Λογότυπο Ηπειρωτικός Αγωνας.jpg

«Πάλι καλά» από την Σύνθεση
   Χωρίς έξοδο κινδύνου

Κριτική της Τιτίκας Τζάλλα στην εφημερίδα "Ηπειρωτικός Αγών"
Σάββατο 17.12.22

Ένας περήφανος αγωνιστής που έχει ξεπέσει με τα χρόνια, μία χαρούμενη κοπέλα χθες συντετριμμένη και γερασμένη γυναίκα σήμερα. Δύο μονόλογοι σκληροί και άγριοι με έναν κοινό παρανομαστή: τη ματαίωση και τον πόνο. Τα κείμενα του Βασίλη Κατσικονούρη ζωντανεύουν κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Κύκλος από την  Καλλιτεχνική Σκηνή Ηπείρου Σύνθεση στη νέα της παραγωγή με κοινό τίτλο «Πάλι καλά».

Ο θεατής είναι ανυποψίαστος και απροετοίμαστος γι’ αυτό που θα δει. Προϊδεασμένος από προηγούμενες δουλειές της Σύνθεσης, αναμένει μία κωμωδία με κάποια δραματικά στοιχεία, άντε και λίγα περισσότερα από το σύνηθες. Με άλλα λόγια, μια έντιμη προσέγγιση στο πλαίσιο των πεπερασμένων δυνατοτήτων μιας ερασιτεχνικής ομάδας με τις αναμενόμενες ευκολίες και τις επιβαλλόμενες διαφυγές από τα δύσκολα και τα απαιτητικά. Πολύ γρήγορα, μπορεί κι από τα πρώτα λεπτά, ο θεατής συνειδητοποιεί ότι ίσως βλέπει την πιο ώριμη δουλειά αυτών των ανθρώπων. Με λιγότερο δισταγμό, περισσότερη τόλμη απ’ όσο μας είχαν συνηθίσει, παραμερίζουν τις ευκολίες και τις βεβαιότητες κι αναμετρώνται με κείμενα ψηλότερα από το μπόι τους -υψώνουν όμως ανάστημα, καλύπτοντας την απόσταση που τους χωρίζει απ’ αυτά. Παρόλο που είναι δουλεμένες απ’ έξω προς τα μέσα, αυτή τη φορά οι ερμηνείες, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη της παράστασης Δημήτρη Κατσάνου, σκαλίζουν επίμονα την επιφάνεια και καταφέρνουν να διεισδύσουν στους χαρακτήρες και στο κρυμμένο συναίσθημα, ανασύροντας όσα δεν φαίνονται και όσα επιμελώς συγκαλύπτονται. Και δεν τα φοβούνται. Τα αφήνουν να κορυφωθούν, κάνουν χώρο να αλωνίσουν στη σκηνή, χωρίς να τα συμμαζεύουν άτσαλα και βιαστικά. Επιτρέπουν να τους κατακλύσουν,  χωρίς να τους καταπίνουν. Δύσκολο πολύ το εγχείρημα, όμως εμπιστεύτηκαν τον λόγο και τη δύναμή του και δεν διαψεύστηκαν.

Το κείμενο από τον μονόλογο του Κώστα Βενέτη, αν και στο σύνολό του δυνατό, έχει κάποιες αδυναμίες, σαν να χάνει καμιά φορά  τον ρυθμό του ή να πλατειάζει αχρείαστα, όμως η ερμηνεία του γεμίζει με μαεστρία τα κενά και χτίζει την κλιμάκωση ακόμη κι εκεί που ο λόγος τη χάνει. Αντίθετα, ο μονόλογος, που ερμηνεύει η Έλλη Κατσάνου, είναι καθηλωτικός, ολοκληρωμένος, γραμμένος και μελετημένος σε κάθε λεπτομέρεια. Άγριος ασφαλώς και πιο σκληρός, αλλά τόσο υπόγεια κλιμακούμενος που δεν καταλαβαίνει ο θεατής πότε γεμίζουν τα μάτια του δάκρυα, τα οποία είναι αδύνατο να συγκρατήσει. Πολύ απαιτητικό κείμενο, έντιμα και ειλικρινά αποδοσμένο, με κάποιες μικρές ατέλειες, που ωστόσο καθόλου δεν επηρεάζουν το σύνολο της ερμηνείας και των εντυπώσεων.

Είναι μια παράσταση χωρίς έξοδο κινδύνου. Ούτε για τον θεατή που ανακαλεί, μαζί με τους ήρωες, τις δικές του ματαιώσεις, ούτε για τους ανθρώπους που παλεύουν με τους δαίμονές τους και τη μοναξιά τους στη σκηνή. Κι είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι φορές που το κοινό αντιλαμβάνεται ότι βλέπει θέατρο από ερασιτέχνες. Για την ακρίβεια, το ξεχνάει. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας τώρα στις γιορτές και πεταχτείτε ως το θέατρο Κύκλος στην Αραβαντινού. Θα δείτε μια παράσταση πολύ καλή, χωρίς λαμπιόνια, ασημόσκονη, εορταστική διάθεση, τρελό κέφι και πολύχρωμο περιτύλιγμα. Αλλά, επιστρέφοντας σπίτι, θα αγκαλιάσετε σφιχτά αγαπημένα πρόσωπα κι ίσως και κάποια που λογαριάζατε για δεδομένα.

bottom of page